Гюргия Димитрова от монтанското село Долно Белотинци разказва

Завършваме годината с драстично повишение при някои хранителни продукти. Каква обаче е сметката когато всичко е домашно?

Гюргия Димитрова от монтанското село Долно Белотинци обича да работи на двора, мотиката ѝ е верен приятел през лятото, за да ѝ е пълно мазето през зимата.

Преди сезона на туршията: Карфиолът поскъпна рекордно (ВИДЕО)

„Всичко е мое, тук няма нищо купено. Сложила съм си го в буркани, това е зелен боб. А това пък са пържени чушки, сипя буркана, чукна две яйца и става миш маш. Сядаме със стареца и ядем. Карат ми се децата, но аз си копая, защото така си обичам - да ми е всичко селско“, споделя баба Гюна.

В мазето на 78-годишната жена е като в градски магазин - има от всичко. „Повече от 100 зърна имаше…бера си домашни лимони, слагам си мед, ям си го и си ми е много добре“, допълва тя.

В съседното помещение е сектора с алкохол и зеленчуци. „Картофи, лук, виното е тук, то също е домашно. Не сме купували грозде, ние си имаме асми и всичко си е от тях“, споделя още жената.

Води ни в дома си, където на трапезата няма нищо купено и настоява да опитаме от домашната царска туршия. Преди дни сравнила цените в магазина.

Има ли начин, по който да разпознаем имитиращите млечни продукти

„Един компот е 3,40 лв., а една лютеница 5,40. Цената на краставиците е 3,80 лв. Мен те са ми направо без пари. Само трудът - произвела съм краставиците и съм измила бурканите“, разказва баба Гюна.

Шегува се, че цените тази година растели като тревата през лятото в градината ѝ. „Непрекъснато се повишават, но според мен не се съобщава, а като се увеличат с 9% пенсиите цял ден го казват... Ако храната на масата има цена, ние не можем да се разплатим“, смята жената.