Да работиш това, което обичаш, е най-голямата благодат, смята кулинарят

Шеф Петър Янков е готвач с над 20 години опит и страст към традиционната кулинария. Още от шестгодишна възраст той знаел, че иска да стане готвач – мечта, която след години успява да превърне в професия и житейска мисия. Неговата история разказваме в рубриката „Нищо лично“ в ефира на „Събуди се“.

„Да правя това, което обичам – това ми даде изпълнението на мечтата ми. Да работиш с любов е най-голямата благодат“, сподели Янков, докато показваше на зрителите как се приготвя маринована риба със свежи билки, зехтин и лимон.

„Нищо лично“: Евангелия – журналистка, диджейка и защитник на хора и животни

Той разказа, че е израснал в семейство на музиканти, но въпреки очакванията да продължи семейната традиция, избрал пътя на кулинарията. „Когато ме питаха какво искам да стана, аз винаги отговарях: готвач. За мен това беше истина още като дете“, спомня си шефът.

Янков сподели за трудния си път до позицията на главен готвач, която заема едва на 22 години. „Тогава си мислех, че вече съм станал шеф-готвач, но истината е, че беше изключително трудно. Нямахме интернет, нямаше откъде да черпим знания, рецепти. Променях себе си и се учех от грешките“, каза той.

По думите му професията изисква постоянство и смирение. „Всеки млад човек смята, че знае всичко. Аз също го мислех, докато животът не ме приземи. Тези уроци ме направиха по-смирен и търсещ – и до днес продължавам да се уча“, призна готвачът.

Шеф Янков сподели и за любовта си към традиционните рецепти: „Смятам, че пътят на кулинарията е да се върнем към старите рецепти, да ги преоткрием и да използваме продуктите и подправките от нашия регион“.

В личен план най-голямото му щастие са семейството и децата. „В момента най-много ме радват децата, защото са малки. Това е нещо, което не искам да губя. Ако съм пропуснал нещо в младостта заради работата, не съжалявам. Но времето с тях е безценно“, завърши Янков.