Бяло или червено - то остава достъпно въпреки по-скъпото грозде

С настъпването на есента, настъпва и сезонът на виното. Бяло или червено, в делник или по празници, то неминуемо е едно от основните питиета на трапезата. Погледнато от потребителска гледна точка и имайки предвид по-високата цена на гроздето тази година, следва въпросът по-скъпо ли ще е виното тази есен? Отговор на тези въпроси потърси Румяна Попова в "Събуди се".

У нас върви слуха, че с еврото всичко щяло да поскъпне.

"Просто паникьосват хората. Тези, които по-малко четат и по-малко се интересуват, се хващат на уловките. Няма такова нещо", посочва винопроизводителят Тони Йорданов.

Той е икономист по образование. Създал е своя винарска изба и професионално прави анализ за цената на виното. За да поскъпне драстично, трябва да се променят цената на гроздето, бутилките и етикетите. При етикетите, които основно се произвеждат в България, поскъпване към момента няма. Как стоят нещата с бутилките, основната част от които са внос?

"Пренебрежимо малка е разликата. Става дума за стотинки в цените на бутилките, че да окаже някакво влияние върху цената на виното", казва Тони.

Законопроектът за виното: Граждани се канят да изкоренят лозята си и да излязат на протест

Така насочваме вниманието си към основната суровина.

"Тъй като ние правим вино само от гроздов сок, основния разход наистина е гроздето. И това, че купуваме по-скъпо грозде, наистина увеличава себестойността на продукта. Но е трудно да се очаква, че цениите на виното ще тръгнат много нагоре", посочва Тони.

Причина за това е самата технология за производство.

"Процесът по изработването на качественото вино е доста продължителен", разказва Тони.

Повече гледайте във видеото.