Глобите трябва да се увеличат, смятат от здравната инспекция

Масови нарушения на забраната за пушене. Въпреки разпоредбите, в огромна част от

По темата

заведенията у нас има цигарен дим. 

Четири години след въвеждането на забраната за пушене на закрити места, тя очевидно не работи. Има заведения, в които е достатъчно да оставиш кутия с цигари на масата, за да ти сервират пепелник. 

Забраната не работи, но работи ли контролът? Народното събрание го е поверило на регионалните здравни инспекции. На сайта но столичната РЗИ е изписан денонощен мобилен телефон, който обаче даваше свободно, когато екипът на Нова го набра в 2 часа през нощта.

Само преди дни здравният министър коментира, че вече се работи за по-ефективен контрол. А лятното слънце ще накара все повече пушачи да потърсят комфорта на климатиците, на закрито. За Новините на Нова, Рада Богданова.

„Глобите за неспазване на забраната за пушене на обществени места трябва да се увеличат. Трябва да се повишат и правомощията на инспекторите”. Това заяви за "Събуди се" Дора Антова от Регионалната здравна инспекция в София.

Тя посочи, че има обекти, в които забраната се нарушава многократно. Глобата в такива случаи е от 5 до 10 хиляди лева за заведението.

„Като цяло забраната се спазва. Имаме изключителен прогрес.Това обаче се дължи на доброто желание на хората, а не толкова на контрола, който е символичен", заяви бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов