Ощетените собственици разказват

Пострадали от престъпления с години чакат да си върнат откраднатите вещи. Става въпрос най-вече за автомобили и мотоциклети. Причината - най-често са забавени експертизи и дела, разказват ощетени собственици. Един от тях получава откраднатия си мотор на части.

На паркинга на 6 РПУ от веществените докателства растат дървета - знак, че са престояли с години конфискувани.

По темата

„Аз не виждам каква е разликата нещо да ти е откраднато или да ти седи в някой паркинг на МВР и да не можеш да си го прибереш”, казва Костадин Методиев, собственик на откраднатия мотор.

Костадин е част от статистиката. Моторът му е откраднат в края на май и намерен три месеца по-късно. МВР обаче му го връща на части.

„Обясниха ми, че става въпрос за ДНК-експертиза - при мен странното е, че моторът са го върнали, а частите - не. И защо това продължава толкова много време”, добави Костадин Методиев.

Обвинява институциите, че не си говорят и си прехвърлят топката за невърнатите му части. 

„Към момента няма още повдигнати обвинения, затова са назначени експертизите, да можем да стигнем до извършителя”, обясни Пламен Максимов от сектор „Престъпления, свързани с МПС" към СДВР.

„Няколко пъти са изпращани уведомителни писма с молба за по-бързо изготвяне на експертизата. Вярвам, че експертите правят всичко възможно”, на мнение е Невена Зартова, говорител на Софийската районна прокуратура.

Експертизата е трябвало да бъде готова през септември. Оказва се, че забавяне има и в информацията, която МВР звената си обменят.

„Когато опитах да пререгистрирам мотора, ми обясниха, че моторът все още се води откраднат и под издирване, а моторът си беше при мен - това говори какъв синхрон имат те помежду си. Тоест, СДВР не си говори с КАТ? Никой не си говори с никого, като всеки обинява другия, че не си е свършил работата”, споделя още потърпевшият Костадин Методиев.

Повече по темата гледайте във видеото.