От 18 март ВМРО – Българско национално движение започва нова серия от протести в страната срещу ценовия шок...

От 18 март ВМРО – Българско национално движение започва нова серия от протести в страната срещу ценовия шок.

В три града на България – Пловдив, Стара Загора и Плевен, недоволни граждани ще се противопоставят срещу електроразпределителните дружества по повод тяхното искане за ново драстично увеличение на цената на тока. На 18-ти март е протестът в Плевен.

Шествието на недоволните започва в 12.00 часа пред сградата на областната администрация и ще достигне сградата на ЧЕЗ. В събота, 19-ти март, е ден за протест в Стара Загора. Сборният пункт ще е в 12.00 часа пред сградата на ЕВН. В Пловдив протестът срещу ЕВН ще е на 20 март, неделя, от 11.30 часа със сборен пункт пред Паметника на Съединението. Шествието ще продължи до сградата на ЕВН в града.

БГНЕС припомня, че на 14-ти март представители на ВМРО - Българско национално движение внесоха 13 искания в Министерския съвет. Документът беше приет на протестът пред МС, който се проведе на 13-ти март срещу ценовия шок.

Списъкът с предложения беше внесен от заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки и от организационния секретар Юлиан Ангелов. Сред представените искания са спиране на увеличенията на цените на тока и водата, както и разваляне на договорите на електроразпределителните дружества и на концесията за "Софийска вода".

В списъка с искания има и редица икономически въпроси, свързани с подкрепа на българския бизнес, разбиване на монопола на здравната каса и намаляване на ДДС върху лекарствата, както и радикална реформа на пенсионната система. Протестиращите настояха и за спешна работа по въпросите на демографското развитие.

На 13 март няколко хиляди души се събраха пред Министерския съвет, за да протестират срещу ценовия шок от последните седмици. Те поискаха оставка на правителството на Бойко Борисов и съставяне на експертно правителство с ясна програма, за да се избегне хаоса на предсрочни избори. Най-често срещаните възгласи бяха "оставка" и "мафия", "геноцид". У
частниците в протеста издигнаха плакати с текстове: "Борисов, по-трезво! България изчезва!", "Борисов, стресни се! За работа хвани се!", "Стига пропаганда! Вий сте просто банда!", "Стига геноцид!", "Цените се качват, вие падате!", "ДКЕВР лъже!" и др. /БГНЕС