Някои препоръи на експерти по сигурността, ако ни вземат за заложник...

След инцидента с окупираната банка в Сливен стана актуален въпросът как е най добре да се държим ако станем заложници. Ето някои препоръки на експерти по сигурността, събрани от репортер на Нова телевизия.

Изпълнявайте спокойно нарежданията на похитителя, не е уместно да оказвате съпротива – не знаете за реакциите му

Борислав Николов е бивш шеф на личната охрана на управителя на пострадалата банка, Петя Славова. Бил е и инструктор по стрелба на специалния отряд за борба с тероризма.

Първото нещо, което трябва да знаем  ако ни нападне похитител, според него, е да не търсим логика в действията му. И при обир, и при отвличане опасността за заложниците е най-голяма в първите часове на пленничеството. Ако ви упражнят насилие, знайте, че то е само за да ви пречупят психически с цел да ви управляват по-лесно. За похитителя сте ценен жив.

Каквото и да се случва с вас, запазете достойнството и себеуважението си. Времето е ваш съюзник. Колкото повече време минава, толкова вашите шансове да бъдете освободени живи се увеличават.

На по-късен етап се опитайте да установите хармония с похитителите. Ако се обърнат персонално към вас - използвайте познанията си и им отговорете. Не отказвайте да се храните. Ако са ви необходими лекарства – поискайте ги от похитителите.

Не бягайте!  Този опит може да ги разгневи и да доведе до фатални последици за здравето и живота ви.

При успешна операция на спасителните екипи, изпълнявайте стриктно нарежданията им, за да не ви объркат с похитител.