По информация на Главната инспекция по труда голяма част от църковните служители и свещениците у нас работят без трудови договори и социални осигуровки.

Свещеници възпрепятстват проверките на служители от Главната инспекция по труда, научи \"Календар\".  Екипът ни разполага с писмо от Светия синод,  в което се препоръчва да се забрани  достъпът на инспекторите, ако нямат писмено разрешение от митрополита за съответната област.

В края на миналата година експерти от синдиката на свещениците изпратиха писмо до Главната инспекция по труда. По тяхна информация голяма част от църковните служители и свещениците у нас работят без трудови договори и социални осигуровки. 

В средата на март от Светия синод изпращат окръжно писмо до всички митрополии, в което се казва, че църковните служители не трябва да допускат служители на НАП и Главната инспекция по труда на проверки в църковните храмове. Условието е контролните органи да имат писмено разрешение от митрополита за област, за да направят съответната проверка.

От светия синод не отрекоха съществуването на окръжното писмо, но не пожелаха да коментират случая. Не казаха и колко е броят на църковните служители в храмовете, които работят с или без трудов договор.

От НАП и Главната инспекция също не бе получена информация  по казуса.