Повечето свещеници работят без трудови договори. Данъчните трябва да имат писмено разрешение от митрополита...

Една от основните институции на обществото – църквата, спира проверки на данъчни служители и на инспекцията по труда. Това става ясно от писмо на Светия синод до свещениците.


В него се препоръчва да се забрани достъпът до църквите на инспектори, ако нямат писмено разрешение от митрополита за съответната област.


Голяма част от свещениците имат същите служебни проблеми като хиляди други българи - работят без трудови договори и в много от случаите без каквито и да е социални осигуровки.


Според синдиката на свещениците поне половината от духовниците у нас работят без трудови договори.


В края на миналата година експерти от синдиката изпращат писмо до Главната инспекция по труда и с това си навлякоха гнева на църквата. Реакцията на Синода бе писмо, с което забраняват достъпа на държавни инспектори до храмовете.


\"Календар\" потърси Светия синод за коментар, но оттам засега отказват да говорят по темата. Потвърждават обаче, че въпросното писмо е истинско.


В него се изисква от свещениците, когато дойде инспектор \"да заявяват, че без разрешение на съответния митрополит не може  да бъде извършвана такава проверка\".


Дали ще се наложи строгата ръка на закона да почука и на врата на храма - предстои да разберем.