На този етап няма данни за щети, нанесени върху постройките на горски или ловни стопанства, намиращи се в близост до огъня...

Няколко огнени стихии вилняха през последното денонощие в страната. Пожар изпепели над 2000 декара иглолистни гори над село Гостун край Банско.


Стотици декари сухи треви горяха край Петрич. Заради пожар част от Панагюрище и Стрелча пък останаха без ток.


Най-тежко е положението до село край Банско. И в момента пожарникари и доброволци от целия регион се опитват да потушат огнената стихия до село Гостун.


Огънят пламва още в събота следобед в непосредствена близост до село Гостун. За потушаването на огъня са мобилизирани над 350 души от Банско, Добринище и Разлог.


По думите на \"Гражданска защита\" опасност за населението в близост до пожара няма. Въпреки това хората са нащрек.


Огънят вече е локализиран. Действията по погасяването обаче действия обаче продължават. По всяка вероятност пожарът е възникнал от запалени сухи треви.

 

Междувременно пожар в Петричко обхвана около 600 декара сухи треви. Огънят там вече е локализиран, въпреки силния вятър и труднопроходимите пътища. Стихията е преминала границата и се е разпростряла на територията на Македония. Предстои да се изяснят причините за пожара.


Близо 100 декари борова гора и храсти изгоряха край Панагюрище. Огънят в гората е забелязан вчера по обед. През цялата нощ и днес продължи гасенето му. 20 пожарникари и още толкова доброволци участват в потушаването на пламъците. Основната цел на пожарникарите е огънят да се прерасне във върхов и вятърът да отнесе пламъците до първите същи в Панагюрище.

 

Къщата на Йовка и Стоян се намира най-близо до пожара. Снощи както те, така и част от Панагюрище и Стрелча са останали без ток за повече от 6 часа. Семейство Узунови прекарва нощта на свещи.


От пожарната смятат, че става дума за умишлен палеж, тъй като огънят е тръгнал от две места. Щетите са за стотици хиляди левове. Изгорялата гора може да се възстанови най-рано след 15 години.