Законопроект, с който да се регламентира евтаназията внесе депутат от \"Коалиция за България\"...

Законопроект, с който да се регламентира евтаназията - или асистираното самоубийство у нас, внесе депутатът от \"Коалиция за България\" Любен Корнезов. В момента това е забранено. Според Корнезов човек трябва да има право на избор, особено когато е безнадеждно болен и страданията му са непоносими.


Предлага се евтаназията да се извършва по искане на неизлечимо болния, който задължително трябва да осъзнава постъпката си. Когато не може да изрази волята си, искането за евтаназия да се прави от неговите роднини.  Молбите да се разглеждат от комисия, която включва трима лекари и двама юристи.


За или против евтаназията. Отстрани всеки може да разсъждава по темата и да си представя какво би решил. Истината обаче е, че обективно мнение могат да дадат само хората, които са се сблъсквали със смъртта и са чули думите, че животът им угасва. Майя Кривошиева поддържа искрата на живота си с морфин. Всеки ден, на всеки два часа инжекцията се забива в тялото й.  Тя е \"за\" евтаназията.


На коренно противоположната позиция обаче е Петър. На 33 години той чува лекарската присъда – рак на гръбнака и никакъв шанс за живот. Сега, десет години по-късно, той е жив и здрав, горд собственик на зоомагазин, влюбен в новата си приятелка и жаден за живот.


В най-тежките си дни Петър е попаднал в \"Хоспис Филаретова\" и грижите за него е поела Даниела Тошева. Тя също е върл противник на идеята за евтаназия. Твърди, че за неизлечимо болните трябва да се полагат грижи, че те трябва да се чувстват щастливи въпреки болестта.


Психиатърът Веселин Секулов също се среща с неизлечимо болни хора почти всеки ден. Той говори с тях за страданието, за липсата на изход и за мъчителните последни месеци и години. И затова е за евтаназията, за да може всеки да може да направи избор между живота и смъртта.


В момента само в три държави евтаназията е напълно легална. И трите са членки на Европейския съюз – Холандия, Белгия и Люксембург. В Американските щати Вашингтон и Орегон преждевременното прекратяване на живота на смъртно болен пациент, също е узаконено при определени условия.


Думата евтаназия в приблизителен превод от гръцки значи спокойна, добра смърт. Евтаназията е умишлено прекъсване на живота на някого или прекратяване на животоспасяващи грижи за зависим от това човек. Набляга се на умишлено, преднамерено поведение.


Доброволната евтаназия е налице, когато конкретният човек или негов настойник е поискал да бъде евтаназиран след подробно запознаване с процеса. Това може да стане чрез подпомогнато (асистирано) самоубийство, т.е. на човека са дадени указания и помощни средства за отнемане на живота му.


Самоубийството може да бъде подпомогнато от лекар. Такава процедура е разрешена в Швейцария. Евтаназия може да бъде извършена и чрез определено действие, например инжектиране на смъртоносно вещество или чрез прекратяване на животоподпомагащи процедури, например прекратяване храненето на пациента.