Катастрофиралата цистерна със стирол вече цяла седмица стои на паркинг в началото на прохода Хаинбоаз...

Катастрофиралата цистерна със стирол вече цяла седмица стои на паркинг в началото на прохода Хаинбоаз. Тя беше транспортирана там след като аварийни екипи източиха останалия след инцидента химикал.


Заради разлива край Дебелец в нощта на 11 юли беше евакуиран целия град, концентрацията на стирол в река Белица мина 18 пъти нормата, а във въздуха - цели 8.  


В близост до цистерната все още се носи лека миризма на стирол. Тя обаче не смущава турските шофьори на ТИР-ове, които обичайно спират тук за почивка.


Всъщност, ангажиментът на българските власти е свършил до транспортирането на цистерната и влекача  от мястото на катастрофата до този паркинг. Разходите за това обаче са за сметка на турската фирма. Нейна  е и  задачата   впоследствие по някакъв начин да си прибере вече негодната машина.


Оказа се, че още на втория ден след катастрофата турската фирма се е погрижила за количеството стирол, което не беше разлято, около 15-16 тона. Те вече са транспортирани по предназначение. Катастрофиралата цистерна обаче е оставена на частен паркинг – неясно докога.


Така престоят на катастрофиралата цистерна насред пътя между северна и южна България, може да продължи  месеци - в зависимост от възможността на собственика да  плаща наем за частен паркинг.