Местен жител участвал в престрелка със спецполицаи и бил убит...

Размирици, подпалени офис сгради и автомобили, счупени витрини на разграбени магазини – това се случи през изминалата нощ в северния район на Лондон – Тотнъм. 


Там избухнаха ожесточени размирици, след като местен жител участвал в престрелка със спецполицаи и бил убит. При сблъсъците снощи са били ранени 26 полицаи. Осем от тях са приети в болница със сериозни наранявания. Задържани са 46 души.


Участници в сблъсъците атакували полицаите, които се опитали да ги разпръснат, с бутилки и запалителни бомби.


Демонстранти подпалили две патрулни коли, полицейски микробус и автобус от градския транспорт в британската столица.


Протестите избухнали след смъртта на 29-годишния Марк Дъган. От полицията съобщиха, че той е бил в микробус, който е бил спрян за проверка при операция срещу престъпността.


Дъган стрелял срещу полицаите и ранил един от тях. Служителите на реда отговорили на огъня и застреляли нападателя. Негови роднини и приятели обаче твърдят, че той никога не е нарушавал закона и че у бил буквално екзекутиран от полицията.


Разгневени, те организирали протест в  памет на Дъгън. Митингът обаче прераснал в масови размирици.


Тотнъм е далеч от забележителностите, посещавани от туристите в центъра на Лондон и е един от най-бедните райони в цяла Англия.  През 1985-та година кварталът преживя кървав бунт, след като местна жена получила инфаркт, когато в дома й нахлули полицаи.