Все повече се засилват и слуховете, че Кадафи е избягал от Триполи.

Режимът на Муамар Кадафи в Триполи е на път да се разпадне под натиска на силите на опозицията и НАТО. Бунтовниците са достигнали на по-малко от 30 километра, западно от либийската столица. Те настъпват и от юг. Градът е почти напълно обкръжен.

През изминалата нощ Триполи беше подложен на ракетно-бомбени удари. Привърженици на опозицията атакуваха силите на Кадафи в самата столица. Бунтовниците са иззели голямо количество оръжие от военна база край Триполи.

Режимът на полковник Кадафи е на път да загуби столицата Триполи и да се разпадне. Това коментират анализатори на фона на настъплението на бунтовниците. При въздушната подкрепа на силите на НАТО те настъпват към резиденцията на диктатора. В някои райони на Триполи се водят ожесточени престрелки между негови привърженици и противници на режима. Според очевидци, има много убити и ранени.

Жители на Триполи разказват, че двумилионният град е почти напълно опустял. Затворени са магазини, кафенета, офиси. Хората са се скрили в домовете си, а по улиците се чуват изстрели. Говорител на режима заяви, че ако опозицията не се съгласи на прекратяване на огъня, то в Триполи ще бъдат убити много хора.

Все повече се засилват слуховете, че Кадафи е избягал от Триполи. През изминалата нощ той отправи поредното си обръщение. Контролираната от него телевизия излъчи само запис на гласа му. Полковникът отново заклейми опозицията и призова своите привърженици да се бият срещу нея.