Събитията в Джамахирията се отразиха на цената на петрола на световните борси.

Либия се изплъзва от хватката на един тиранин, коментира американският президент Барак Обама. По думите му, бъдещето на либийския народ е в неговите ръце. В коментарите си, световните лидери изразиха задоволство от случващото се в Джамахирията.

Британският премиер Дейвид Камерън подчерта, че вече е ясно, че краят на Кадафи е близо. Той поясни, че либийският лидер е извършил престъпления срещу народа си и трябва да си отиде, за да не причинява на хората повече страдания. Министърът на външните работи на Европейския съюз - баронеса Аштън, заяви, че Общността се опитва да предаде послание на Кадафи, в което да му каже ясно, че е време да спре и да се предаде. Време е бъдещето на Джамахирията да бъде дадено в ръцете на народа й и те да създадат държава, каквато заслужават, бяха думите на Баронесата.

По-късно днес Африканският съюз ще проведе спешна среща за ситуацията в Либия. Основната цел ще бъде да започне диалог с новата власт и да се търсят решения за нормализиране на ситуацията. Арабските държави също изразиха солидарност с преходния съвет. Шефът на арабската лига пожела успех на бунтовниците в новата ера за Либия.

Събитията в Джамахирията се отразиха на цената на петрола на световните борси. Цената на американския петрол се повиши драстично в Ню Йорк. В Лондон сортът Брент от Северно море обаче поевтиня. Разликата се дължи на това, че в Европа се използват най-вече Брент и либийски петрол, докато на Нюйоркската борса се търгува западнотексаски суров петрол.