От първи септември и Комисията за защита на потребителите ще приема жалби само по интернет.

Още една институция преминава към услугата електронен подпис. От първи септември и Комисията за защита на потребителите ще приема жалби само по интернет. Тоест, ако искаме да се оплачем от некачествена стока например ще можем да го направим само с наличието на личните ни електронни данни. Как може да се сдобием с електронен подпис?

Най-често електронният подпис може да се ползва за подаване на данъчни декларации. В последната данъчна кампания над 130 000 от фирмите са избрали именно по този начин да декларират доходите си и около 80 000 от физическите лица. Като счетоводител Валя постоянно работи с Агенцията по приходите.

Услугата електронен подпис за физически лица струва 60 лева, а фирмите ще трябва да платят 100 лева. Срещу тези пари ще получим карта и четец за нея. Всяка година обаче ще трябва да подновяваме договора си, което ще ни струва около 20 лева. При условие, че искаме да продължим услугата. Личните данни също са защитени, смятат експертите.

За Валя опашките остават само спомен и когато има работа с Националния осигурителен институт, здравната каса, банките или митниците.

И още по темата – във видеото.