Замърсяването е от вливащите се директно в морето отпадни води на близки хотели...

Заради зараза с ешерихия коли забраниха влизането в морето при един от най-известните плажове край Царево. Според еко инспекторите от Бургас замърсяването е от вливащите се директно в морето отпадни води на близки хотели.


Преди са стигнем до плажа заварваме фекалка, която източва отпадни води от септична яма, за да ги пренесе до пречиствателната станция преди Царево.


Според две институции замърсяването на водите за къпане в зоната е от река Попска. Вероятно по тази причина и едноименният плаж от две години е без стопанин, но е предпочитан от летуващи.


Вече втори месец нивата на бактерията ешерихия коли, фекални колиформи и чревни ентероколити са над допустимите. От Здравната инспекция в Бургас обясняват, че това крие риск за човешкото здраве.


И за да не си навлечете неприятности, докато сте на море, нашият съвет е да избягвате Попския плаж, докато институциите се разберат помежду си да забранят ли къпането в района или да отлагат във времето.


Проблемът с липсата на пречиствателни станции по морето ще бъде решен, след като стане ясен реалният брой на туристите, обясни регионалният министър Росен Плевнелиев.


По думите му има огромно разминаване между това, което се плаща като леглова база в Министерството на икономиката и туризма и действителния брой на летуващите. Като най-проблемни Плевнелиев посочи Златни пясъци, Слънчев бряг и Созопол.