Саркози и Камерън бяха са първите чуждестранни лидери, които посетиха Либия...

Новата власт в Либия ще получи около 944 милиона долара от авоарите на сваления режим на Кадафи. Те ще бъдат деблокирани от сметки в британски банки и ще бъдат добавени към един милиард и 500 милиона долара, които бяха освободени по-рано. Изявлението на правителствен говорител в Лондон беше направено на фона на днешното посещение в арабската страна на британския министър-председател Дейвид Камерън и френския президент Никола Саркози.

 

Саркози и Камерън бяха са първите чуждестранни лидери, които посетиха Либия след свалянето на режима на Муамар Кадафи. Франция и Великобритания са сред водещите страни във военната операция на НАТО в подкрепа на опозиционните сили, които свалиха Кадафи. Париж и Лондон първи признаха новата власт в Либия в лицето на Преходния национален съвет.

 

Британският премиер Камерън заяви, че режимът на Кадафи е свален, но той трябва да бъде заловен и съден. Посещението на Саркози и Камерън в Триполи премина при засилени мерки за сигурност.

 

Турският вестник \"Миллиет\" цитира коментар във френски информационен сайт. Според него Саркози е пристигнал в Либия, за да събере плодовете от въздушната операция на НАТО, която Париж започна.