Този знак ще бъде \"Х\", каза Бисер Троянов в \"Часът на Милен Цветков\"...

Различията при гласуването на предстоящите избори идва от факта, че те ще бъдат две в едно. Задължително се гласува със знак \"Х\", поставен в квадратчето на бюлетината. Това обясни в \"Часът на Милен Цветков\" Бисер Троянов, говорител на Централната избирателна комисия.


Едната бюлетина е за президент, ще има една за общински съветници на територията на съответната община, третата бюлетина е за кмет на община и четвъртата – за кмет на кметство.


ЦИК изтегли жребий за номерата в президентската надпревара, има общо 21 позиции, от които три партии се регистрираха пред ЦИК, но не издигнаха кандидати, обясни Троянов. За да няма объркване, в бюлетината няма да бъде изписан техният номер и няма да бъде оставен празен ред.


С номер едно в кандидат-президентската надпревара е независимият кандидат Меглена Кунева, съобщи говорителят на ЦИК. Под номер две са кандидатите на ГЕРБ, номер три е за партия Национално движение \"Единство\", под номер четири са кандидатите на Съюза на десните сили. Под номер осем са кандидатите на БСП, номер седем са изтеглили от ДПС, но нямат кандидати.


Новото е, че се гласува само със знак \"Х\". В предишен вот избирателят имаше възможност да постави удобен за него знак, стига да не нарушава тайната на вота, но сега не е така, подчерта Троянов.