Сирия отговори, че европейските страни водят дипломатическа война срещу нея...

Десетки страни, сред които и България, искат ООН да вземе мерки срещу нарушенията на човешките права в Сирия.

 

Германия внесе в Комитета по човешките права проект за резолюция, подкрепен от около шейсет страни, в който се настоява за остро осъждане на Дамаск заради репресиите срещу антиправителствени демонстранти и избиването на над 3500 души. Сирия отговори, че европейските страни водят дипломатическа война срещу нея.   

Сред страните, подкрепящи проекта, освен България, са редица страни-членки на Европейския съюз, Турция, Грузия и Австралия, както и арабски държави като Саудитска Арабия, Йордания, Катар и Мароко.

 

Според посланика на Германия в ООН е съществено международната общност да отвърне на ужасяващи жестокости, извършвани от сирийския режим. В текста на проекторезолюцията се настоява Комитетът остро да осъди продължаващите тежки и системни нарушения на човешките права, извършвани от сирийските власти.

 

Сред тези нарушения са екзекуции без съд и присъда, прекомерна употреба на сила, избиване и преследване на протестиращи и правозащитници, безпричинни арести, изтезания и тормоз над затворници, включително деца.

 

В същото време американският президент Барак Обама обяви, че САЩ, Великобритания и Канада затягат санкциите срещу Иран заради ядрената му програма. Санкциите са в енергийния и нефтохимическия сектор. Въведени са и мерки срещу лица и компании, които помагат на Иран да разработва и умножава петролните си ресурси, обяви Белият дом.

 

Целта е да се засили натискът над Техеран, след като Международната агенция за атомна енергия изрази тревога от военните аспекти на иранската ядрена програма.