Природата е създала точно определени места, където могат да се направят солници...
Екип на \"На кафе\" посети Музея на солта в Поморие, който е единствен в Източна Европа.
\"Естествената сол е продукт, който е събрал слънчевата енергия през летните месеци и затова е добра за организма и човека\", разказа уредникът на музея Илия Куцев.
Специално за зрителите на предаването той показа съоръженията, чрез които се е добивала морска сол в миналото и обясни повече за начина, по който това е ставало.
За да има солници, трябва да има природна даденост. Природата е създала точно определени места, където могат да се направят солници. Трябва да са близо до морето, да няма достъп на сладка вода и почвата трябва да е глинеста и водонепропусклива, разказа още Илия Куцев.
Освен Музея на солта, екип на \"На кафе\" посети и дома на поп-фолк певицата Цветелина, която се интересува от здравословно хранене, но не знае нищо повече за солта, освен че е вредна. Когато Цветелина е била бременна, лекарят й е казал да спре солта, ако не иска да стане 100 килограма и тя до ден днешен изобщо не консумира сол.
Постепенно я е изключила и от храната на близките си. Това, което Цветелина научи от д-р Папазова обаче е, че вредна е единствено рафинираната трапезна сол, докато натуралната необработена е изключително полезна.
Научете повече за това как се добива морска сол и надникнете в кухнята на Цветелина - във видеото.