Загубите от стачката до момента надхвърлят 5 и половина милиона лева...

На петия ден от стачката в Мини \"Марица-изток\" синдикати и ръководство отново седнаха на масата за преговори. Това стана след като енергийният министър Трайчо Трайков разпореди на мениджърския екип да поднови диалога.

 

Загубите от стачката до момента надхвърлят 5 и половина милиона лева, а бонусите, за които настояват синдикатите, са в размер на 10 милиона.

 

След разпореждане на министър Трайчо Трайков ръководството на Мини \"Марица-изток\" обяви, че оттегля съдебния иск, с който оспорва законността на миньорската стачка.

 

В следобедните часове добрата воля на ръководството се материализира и в покана към синдикатите за възобновяване на  диалога по стачните искания.

 

Най-спорният въпрос – за изплащането на допълнителни бонуси в размер на 1000 лв. за всеки един от работещите в дружеството 7100 души, ще бъде обсъден в края на  преговорите.

 

Междувременно стана ясно, че заедно с декемврийските заплати работещите в Мини \"Марица Изток\" ще получат допълнително по 450 лева средно на човек. Тези пари обаче са така наречените компенсации, които се разпределят в края на всяко тримесечие от неусвоените средства във Фонд \"Работна заплата\".