Съединените щати затвориха посолството си в сирийската столица...

Съединените щати затвориха посолството си в сирийската столица Дамаск в резултат на влошаване на ситуацията със сигурността. В официално изявление държавният департамент посочи, че прекратява работата на посолството си и че американският посланик Робърт Форд и целият персонал на мисията са напуснали страната.

 

Новината за затваряне на американското посолство дойде само часове след информациите за нови военни удари в няколко жилищни квартала в град Хомс, превърнал се в център на въоръжената опозиция срещу президента Башар Асад.

 

По данни от опозиционери най-малко 50 души са убити при днешния обстрел от страна на сирийската армия. От съпротивата са категорични, че това е \"най-жестоката бомбардировка от началото на бунта преди близо година\". От държавните медии отричат за пореден път за масиран обстрел от страна на военните.

 

В същото време руският външен министър Сергей Лавров отговори на обвиненията от Запада, че страната му е легитимирала убийството на хиляди невинни в Сирия, налагайки вето на проекторезолюцията на ООН с призив за оттегляне на Асад.

 

В телевизионно интервю пък американският президент Барак Обама подчерта, че е много важно сирийската криза да се разреши, без прибягване до военна интервенция. Той изрази увереност, че подобно нещо е възможно.