Тази година лечебното заведение ще получи с близо 70% по-малко пари от миналата година...

Лекарите от болницата в Кюстендил са в стачна готовност. Причината е, че тази година лечебното заведение ще получи с близо 70 на сто по-малко пари в сравнение с 2011-та. Според медиците това ще влоши здравното обслужване и сериозно ще удари по заплатите на персонала.

С близо 370 хиляди лева е орязан бюджетът на кюстендилската болница, въпреки че според лекарите дейността на лечебното заведение в сравнение с миналата година не е намаляла.

Според директора на болницата в Кюстендил проблемът идва от така нареченото бюджетно прогнозиране, което Здравната каса прави в края на всяка година, когато заболеваемостта сред пациентите не е толкова голяма.

\"Това, което обаче го имаме като надежда е, че все пак се касае за прогнозни бюджети и НЗОК би разгледала нашата дейност през първото тримесечие на 2012 г., би разгледала подробно и нашата дейност през предходната година и би могла да вкара известни корекции в прогнозните бюджети\", коментира д-р Александър Величков, директор на МБАЛ \"Д-р Н. Василиев\", Кюстендил.

Лекарите са категорични, че по-малкото пари тази година ще повлияят и на здравето на пациентите.

Междувременно от Здравната каса обявиха, че в средата на март прогнозните бюджети ще бъдат преразгледани.

Вижте още във видеото.