Студeната супа, предпочитана и от туристите, стигна до 4 лева по Черноморието
Цената на краставиците падна, но не и цената на традиционния български специалитет – тараторът. Студeната супа, предпочитана и от туристите, стигна до 4 лева по Черноморието.
Думата таратор идва от персийския език, но той е смятан за балкански специалитет. Родните кулинари отдавна го определят като най-традиционната българска супа.
Противно на това, че цените на краставиците падат, цените на таратора скачат. Цената на таратор в Бургас тръгва от лев и 80, и по северното Черноморие вече струва 3 и дори 4 лева. Студената супа обаче привлича както чужденците така и младите българи.
Рецептата за тараторът знае почти всеки българин, а за приготвянето му в домашни условия не са нужни много средства.
За търговците е ясно, че в летните жеги студената супа е най-предпочитана, дори на високата цена. Прякото отражение на кризата обаче се изразява в по-малки порции за повече пари.
Репортер: Елена Танева