Иля Мечников прави българското кисело мляко прочуто в целия свят...

 

България е страната, която притежава най-богатата колекция от млечно- кисели организми в света. През далечната 1972-ва година най-голямата фирма за производство на кисело мляко в Япония забелязва българското и започва да го произвежда масово. Така повече от 40 години българският продукт е реклама за страната ни. 

 

В началото на 20-ти век носителят на Нобелова награда Иля Мечников събрал сведения за 36 страни и установил, че най-много столетници има в България – по четирима на 1000 души. Направил проучване и установил, че болшинството столетници са овчари, които редовно се хранели с българско кисело мляко. Така той прави българското кисело мляко прочуто в целия свят. 

 

Зад решетка се крият над 2000 щама на млечно-кисели бактерии. През 60-те години на миналия век е даден старта на събирането на живите организми.

 

При минус 196 градуса по Целзий азотът запазва жизнените функции на щамовете до 50 години напред. Или това е нещо като сейф, даващ  гаранция, че колекцията от лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус няма да изчезне.

 

Началото е трудно, защото за японците това е тотално непознат продукт. Силната реклама на България обаче налага киселото мляко и до днес това е един от най-продаваните продукти в страната на изгряващото слънце.

 

6 милиона лева годишно е сумата, която плаща Япония на страната ни, за да използва българските закваски и името Българско кисело мляко. 

 

Репортер: Живко Константинов