Според природозащитниците се отваря кутията на Пандора...

 

Над десет души, участници в протеста срещу приетите от Народното събрание промени в Закона за горите, са задържани до този момент.

 

Около 1000 души се събраха на езерото „Ариана" в столицата, за да изразят недоволството от лобистките, според тях текстове, които директно обслужват интересите на няколко фирми. Стигна се и до директни сблъсъци между протестиращи и Охранителна полиция.

 

Първоначално протестиращите блокираха бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Това създаде затруднения на колите на градския транспорт и особено на тези, на които им се налага да завиват в посока на НДК. Именно благодарение на опитите на органите на реда да позволят движението поне на няколко автобуса, се отдаде възможност на протестиращите да навлязат в кръстовището и да седнат по средата на „Орлов мост". Това блокира движението и на бул. "Цариградско шосе".

 

В крайна сметка, след намесата на Охранителна полиция много от демонстрантите бяха принудени да се върнат в пешеходните зони. Опитът на органите на реда да разблокират кръстовището обаче завърши с неуспех и недоволните отново се върнаха на пътното платно.

 

Междувременно, природозащитниците изразиха мнение, че с приетите промени за застроване на българскире гори се отваря кутията на Пандора. Някои от тях дори твърдо вярват, че това действие на управляващите от ГЕРБ надминава дори заменките на „Тройната коалиция". Реално обаче единствените, които биха могли да попречат на влизането в сила на някои от текстовете на спорния закон, са президентът Росен Плевнелиев, който би могъл да наложи вето, и Конституционният съд.

 

Протестът преминава с бурни освирквания насочени към депутатите, приели поправките в закона. Природозащитниците, скандиращи "Оставка!", издигнаха плакати с надписи: "Извинете ни за неудобството, опитваме се да спасим и малкото останало от България", както и "Вън бетона от закона!", "Гората е живот" и "Долу Цеко от Алеко" - лозунг, който често се забелязваше в протестите на екозащитниците от последните месеци.

 

Освен това, природозащитниците се притесняват, че тази седмица депутатите могат да приемат и друго решение, свързано с околната среда. Техните очаквания са, че в доклада на Временната комисия за регулирането на проучването и добива на подземни богатства при опазване на околната среда ще има предложение за промяна на мораториума върху добива на шистов газ.

 

Екозащитниците се организираха в социалната мрежа "Фейсбук" веднага щом разбраха, че Народното събрание прие спорните текстове в Закона за горите, с които ще се даде възможност без промяна на предназначението на земите да се строят ски писти и лифтове. Реално единствено от парламентарната група на ГЕРБ и трима независими депутати застанаха зад текстовете. В зала председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев се опита да убеди колегите си, че тези промени са в името на децата. "Искам отново да видя децата да карат ски на Витоша", коментира той и индиректно призна, че първият, който ще се облагодетелства от поправките закона ще е дружеството "Витоша ски", което тази зима така и не пусна в експлоатация лифтовете, тъй като нямаше как да го направи законно.

 

Според одобрените поправки в закона правото на строеж на пистите и лифтовете ще се учредява за 30 години, а след изтичане на срока, съоръжението ще става собственост на държавата, ако е изградено в горски територии. Това право на строеж ще се учредява след провеждане на търгове, като, когато става дума за горски територии - публична държавна собственост, Министерски съвет ще открива търга и ще определя началната цена. В новите текстове на закона е разписано и че не се изисква промяна на предназначението на земеделски земи за изграждането на открити обекти и съоръжения за спортни, културни, както и религиозни нужди, включващи и необходимите преместваеми сезонни покрития и други леки второстепенни постройки на допълващото застрояване, свързани с тяхното функциониране и ползване.