Това заяви Евгени Дойнов по повод протеста срещу промените в Закона за горите..

„За първи път от две десетилетия  българската полиция не действаше като шайка разбойници, които биеха всички наред. Българската полиция направи това, което се прави в такива случаи - приложи правилната тактика", заяви  политологът Евгени Дайнов. Той беше част от протестиращите, които окупираха „Орлов мост" в знак на несъгласие с приетите промени в Закона за горите.

Хората имат право да протестират, макар и срещу закон в собствената им страна, когато той нарушава естествените им права, коментира политологът.

„Какво да направи обществото, когато не се чува?", попита пък Александър Дунчев от организация „WWF". Той заяви, че досега са правени близо 15 протеста, но нито един не е бил отразен от медиите. Гражданските организации се оплакват от липса на чуваемост, категоричен беше Дунчев.

„Щом няма кръв по улицата, нещата се подобряват", заяви Дайнов.

Между 1000 и 2000 души блокираха  кръстовището на  „Орлов мост" в столицата в сряда вечерта. Те организираха спонтанен протест срещу приетите промени в Закона за горите. Часове по-рано парламентът гласува върху горските терени да могат да се строят лифтове, ски писти  и други съоръжения, без да се променя техния статут.

Въпреки предупрежденията на много природозащитни организации, че проектозакона ще доведе до безнаказано изсичане на горите, засилване на свлачищата и наводненията и с това разрушаване на защитените местности, той беше гласуван в парламента на второ четене.

Органите на реда обявиха, че протестът е незаконен, тъй като не е официално разрешен. От Столична община. Той беше планиран като спонтанна акция и като флашмоб.

Блокадата беше вдигната след като полицията арестува 15 демонстранти и изведе голяма част от протестиращите от пътното платно.

След  протеста срещу акта на управляващите, това е втората най-голяма демонстрация в столицата от началото на тази година.

Целият разговор вижте във видеото.