Неправителствени организации ще обменят опит в мониторинга на активното публикуване на информация...

 

На конференция, посветена на достъпа до информация, ще бъдат дискутирани развитията в законодателството в областта в страната ни и в целия Европейския Съюз. Ще бъде обсъждано и установяването на стандарти на международно ниво.

Неправителствените организации ще обменят опит в мониторинга на активното публикуване на информация от държавните институции като инструмент за повече откритост и прозрачност. Ще бъдат представени резултатите от правната помощ и съдебните дела за информационния достъп.

Неправителствени организации и водещи журналисти ще разкрият тактики в сферата на свободния достъп, както в обществени кампании, така и по време на конкретни разследвания.

Участниците ще обменят опит в популяризирането на правото на достъп до информация и на кампанията за Деня на правото да знам.

 

Ще бъде обсъдена и ролята на неправителствените организации в набиращата популярност международна инициатива „Партньорство за открито управление" („Open Government Partnership"), както и възможности за бъдещи инициативи.

 

Програма „Достъп до информация" отбелязва 15-годишната си дейност в областта на свободния достъп в България и по целия свят. На 15 юни в София ще се проведе конференцията "Застъпничество за достъп до информация - постижения и предизвикателства".