Груби са нарушенията на фирмата, чийто складове се взривиха, каза министърът на отбраната.


Министерството на отбраната ще прекрати договора с "Берета Трейдинг" - фирмата, чиито складове се взривиха на 5-ти юни. Държавата ще търси и неустойки, но размерът на дължимото в момента се изчислява.

Според министър Аню Ангелов, в складовете са извършвани груби нарушения. Има съмнение, че от фирмата са се опитвали незаконно да извличат взривно вещество, преди да унищожат боеприпасите.

В договора с министерството е уточнено, че държавата не си търси остатъчните продукти. Върху бойните части, за които изрично е записано, че трябва да се унищожават чрез взривяване, са извършвани други манипулации, заяви още министърът на отбраната.

Освен неустойки, министерството на отбраната ще поиска и част от авансово дадените средства от банковата гаранция.

Според министър Ангелов, някои от бойните части не са били унищожавани според предписанията, което е грубо технологично нарушение.

В договора пише, че от остатъчните продукти, министерството си иска обратно само сандъците и опаковките, с които са доставени боеприпасите. Всякакви остатъчни продукти, като взривни вещества и метали, също е трябвало да бъдат унищожени.

Тезата на министър Ангелов - възможно е от „Берета Трейдинг" незаконно да са присвоявали взривно вещество.

Собственикът на фирмата Десислав Делев не пожела да коментира.

Репортер: Марина Стоименова