Според опозицията, дискусията и гласуването не са част от правилника на НС...

Депутатите от Комисията по земеделие одобриха ветото на президента върху Закона за горите. Текстовете обаче предизвикаха нови спорове. Този път не заради съдържанието си, а заради процедурата.

Според опозицията това гласуване няма никакъв смисъл и не е част от правилника за дейността на Народното събрание. Правилникът гласи, че комисията трябвало да информира депутатите в пленарна зала за мотивите на ветото, но не и да го гласува предварително.

Такъв вот нарушавал закона и правата на президента, категорични са от опозицията.

Три дни след като в Нaродното събрание постъпи президентско вето, председателят на парламента трябва да възложи на водещата комисия да докладва пред народните представители указа на президента и мотивите към него. С този текст от правилника Десислава Танева се опита да убеди депутатите от опозицията, че събирането им има смисъл.

Въпреки протеста си, народните представители от опозицията се включиха в дискусията по мотивите за ветото. И дойде време за гласуване.

Президентското вето беше подкрепено с един напуснал залата, нула гласа "за", нула гласа "против" и 11 въздържали се. Десислава Танева обяви поведението на опозиционните депутати като саботаж.