Над 500 души продължават да живеят във фургони и палатки в Пернишко...

Започна разрушаването на най-пострадалите къщи в село Дивотино, което пострада от земетресението в края на месец май.

Домовете на хората бяха сринати пред очите им. Повечето от тях не знаят къде ще изкарат зимата и как ще построят къщите си наново.

Някои хора гледат на това как домовете им се рушат с прагматизъм. „Някои неща трябва да се преживеят", казват те. Други обаче изглеждат на ръба на отчаянието.  

Утре свидетели на разрушаването на дома си ще станат и семейство Георгиеви. Домът, в който са живели 40 години, ще бъде съборен, защото след 22 май той не е обитаем. 

От месец насам Елинчо, Татяна и тяхната дъщеря живеят в гаража и в още една стая от дома си. И двете постройки са пострадали от земетресението. Въпреки, че е опасно да са там, те няма къде другаде да спят. Изпратили семейството на сина си и 5-годишния си внук при роднини. Къпят се при съседи.

Семейството очаква да посрещне зимата в гаража, с една печка на дърва. Не знаят дали ще имат нов дом, защото сами не могат да го построят отново. И все пак имат надежда. Чакат я откакто ги посетили от правителството. Кристалина Георгиева лично им е обещала, че за Коледа новата им къща ще е готова.

Георгиеви са далеч от мечтите да върнат цялото си имущество и казват, че не искат много: само две стаи, баня и тоалетна, за да прекарат там старините си.

Съседите им също очакват помощ, но не знаят каква. Някои са чули обещания, че всичко ще е постарому.

Всъщност 25 къщи трябва да бъдат разрушени според предписанията на общината. Броят им обаче вероятно ще достигне 150. Комисии продължават да разглеждат молбите на хората и да преценяват размера на помощите, които ще им отпуснат.

Най-голямата сума до момента е 37 хил. лева. Според хората обаче, това не е достатъчно за строежа на нова къща и ще трябва да добавят и собствени пари. Не всички от тях могат да го направят.

Над 500 души продължават да живеят във фургони и палатки в Пернишко след земетресението. Очаква се повечето да изградят домовете си до есента. Около 30 семейства ще останат без подслон през зимата.

Вариантът, който се обсъжда е да бъдат настанени в сграда на Главно управление „Строителни войски". В нея има около 30 помещения. Сградата обаче е в изключително лошо състояние. Кметът на Перник – Росица Янакиева, каза, че сградата не може да се обнови с общински средства, защото е чужда собственост.