Вътрешният министър допълни, че полицаите са реагирали според ситуацията...



Според вътрешния министър Цветан Цветанов няма приложено полицейско насилие по време на протестите на Орлов мост миналият петък. Това беше обяснено по време на парламентарния контрол.

Припомняме ви, че най-масовият протест на противниците на Закона за горите събра няколко хиляди души. За да освободят пътното платно, полицаите частично са изтласкали протестиращите, каза вътрешния министър. 

Той допълни, че  протестиращите на Орлов мост не са уведомили предварително Столичната община за мястото, на което ще се събират. А с това всъщност са нарушили съгласувателния режим, предвиден по закон. За това и полицаите е трябвало да реагират според ситуацията.

„По отношение на задържаните лица са спазени нормативните изисквания и не е налице превишаване на полицейски правомощия", поясни още Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол.

Дванайсет са лицата, задържани за противообществени прояви, като три от тях са се оказали непълнолетни. На нарушителите са били съставени актове за административни нарушения и е била осигурена адвокатска защита, обясни Цветан Цветанов, като допълни, че „от митинга да се отстраняват лица, които с поведението си грубо нарушават обществения ред".

От сводката на вътрешния министър стана ясно, че сред протестиращите е разпознат мъж, който е регистриран за футболно хулиганство. Използваните полицейски сила за обезпечаване на реда са били със стандартно облекло и на са били тежко въоръжени, допълни още вътрешният министър.

Репортер: Ина Гълъбова