ЕК обаче ни заплашиха със съд, ако до два месеца не предприемем мерки по въпроса.


Собствениците на ветроенергийни паркове в района на Каварна и Калиакра отричат твърденията на Европейската комисия, че генераторите им са поставени в противоречие с изискванията и без оценка за въздействието върху околната среда.

Както ви съобщихме на 21 юни, от комисията ни заплашиха със съд, ако до два месеца не предприемем мерки по въпроса.

Според Брюксел, ветроенергийните паркове са изградени, без да е отчетено как ще повлияят на околната среда. Хилядите вятърни турбини щели да се отразят върху  уникалните биологични видове в района, като птиците и прилепите.

Цветан Иванов, който е собственик на ветроенергиен парк, подчерта, че ветрогенераторите на територията на Каварана са 200 и че те не пречат на никоя птица. Той допълни, че за 7 години няма птица, която да е поразена от генератор.

Производителите са учудени от критичното становище, защото контролът на екоинспекцията и строителната дирекция бил доста строг. А повечето собственици на генератори били големи европейски компании, които са наясно с изискванията.

Илиян Петков - също собственик на ветроенергиен парк, е на мнение, че  няма защо да се налага санкция на България, както и че няма защо да се пристъпва към санкции към производителите.

Според еврокомисията обаче страната ни не спазва ангажиментите по екологичната мрежа „Натура 2000" и след два месеца случаят може да стигне до Европейския съд.

Цветан Иванов дори предположи, че става въпрос за кампания, целяща да премахне този бизнес изцяло.

Очаква се до дни големите производители на зелена енергия да излязат с официално становище относно критиките на Европейската комисия.

Репортер: Искра Урумова