Недоволството е заради неасфалтираната отсечка до село Загражден, която вече е 55 години в ремонт...


Жители на родопското село Загражден се опитаха да блокират с жива верига единствения път от Пловдив за Смолян. Гражданското им недоволство е заради неасфалтираната отсечка до селото, която вече 55 години е в ремонт.

Малцината протестиращи се събраха на разклона за Лъки. Тъй като полицията бе повече от тях, униформените не им позволиха да блокират пътя за Смолян. Хората настояват третокласната отсечка между селата Белица и Загражден да бъде асфалтирана до края на годината.

„Пътят е черен. Не може да се мине с нормален автомобил по този път. Прибираме се, като пътуваме три пъти по-дълго разстояние през Смолян, през Рожен, а зимата не се прибираме, защото просто това коства един ден", обясни един от протестиращите.

Заради лошия път от две години вече до Загражден не се качва автобус. Тази зима в селото починал възрастен мъж, а линейката стигнала на втория ден. За развитие на селския туризъм хората не искат и да си помислят.

От Агенция „Пътна инфраструктура" заявиха, че преди ден са преведени 1 млн. лв. за рехабилитация на пътя до Загражден. До 10 дни ще бъде направена актуализация на проекта и веднага след това ще започне реалната работа по отсечката. 

Хората се заканиха, че ако до 20 дни не видят машините по трасето,  тогава цялото село ще блокира единствения път от Пловдив до Смолян.

Репортер: Благой Бекриев