Откритите останки може наистина да са на Св. Йоан Кръстител...


Преди седмица британски и датски учени доказаха, че останките открити на остров Св. Иван край Созопол, може да са на Св. Йоан Кръстител. Взетите проби бяха подложени на изотопен и на ДНК анализ.

Резултатите доказват, че костните останки от горен десен зъб, част от горна дясна челюст, фрагмент от дясно ребро, кост от дясна китка и бедрена кост са на индивид от мъжки пол, живял в периода, съответствал на библейската история за Йоан Кръстител.

"Ние отбелязваме, че това са мощи на Свети Йоан. Правим го не защото на нас  ни се иска, а по простата причина, че имаме епиграфски материал, а той е категоричен", подчерта проф. Казимир Попконстантинов.

България обаче не е единствената страна, която претендира, че притежава части от мощите на светеца. 2000 години след смъртта, нетленното му тяло е пръснато из целия християнски свят, а студентите първокурсници могат да сглобят поне три скелета в часовете по анатомия.

В Омаядската джамия в столицата на Сирия – Дамаск, се твърди, че се съхранява черепа на светеца. В Топ Капъ в Истанбул пазят обкована в злато и сребро ръка на свети Йоан Предтеча.

В Гърция, Италия и Египет също се счита, че имат мощи на Йоан Кръстител. За дясната ръка на светеца, с която се твърди, че е покръстил Исус, претенцията отново е от няколко места, включително и православен манастир в Черна Гора.

Какво разказа нашите археолози, които откриха останките, вижте във видеото.

Репортер: Живко Константинов