Професор Раденовски поиска контрапроверка...

 

След няколкоседмично мълчание  директорът на „Пирогов" професор Димитър Раденовски застана пред камерата на Нова ТВ. Той не само отрича повечето сериозни нарушения, констатирани от здравните инспектори, но поиска и контра проверка.

 

В два доклада, които излязоха на бял свят през последната седмица, здравните власти уличават „Пигоров" в серия от нарушения.

 

 „Най-абсурдното твърдение е, че болницата не е това, за което става въпрос. Абсолютно абсурдно. И директорът, които пет години беше успешен - изведнъж се оказа, че не е най-успешният директор", коментира Раденовски.

 

Причината за мълчанието директорът обясни с джентълменско споразумение, с което той не трябва да коментирам нещо, което тепърва се прави, проверява и т.н. „Сега съм принуден да изляза и да защитя себе си и „Пирогов", защото взе да става съмнително", допълни той.

 

Според документите на здравните инспектори ръководството възлагало обществени поръчки за ремонти без доказана необходимост. Освен това някои от клиниките не отговаряли на заложените стандарти, а част от администраторите са получавали възнаграждения за дублиращи се дейности.

 

Средно брутно трудово възнаграждение на лекар в „Пирогов" е около 2300 лева - с осигуровките. При сестрите е около 1300 лева. Има и около четири-пет души, които взимат заплати по 10-15 хиляди лева. Всички останали обаче са под критичния минимум, категоричен беше Раденовски.

 

След първата проверка бяха дадени доста препоръки, поради което бяха освободени началници на капитално строителство, инвестиционни контрольори, бяха наказани счетоводители, юристи, началници на маркетинг, фирмите бяха дадени на съответните органи за проследяване на прокуратура. Допълни още директорът.

 

Според проф. Раденовски, трябва да се направи и контрапроверка. Според него за 2010  г. болницата е проверявана 513 пъти, а за 2011 г. - над 400 пъти.

 

Какво и кой се крие зад докладите на здравните инспектори, според Димитър Раденовски - още от интервюто му специално за Нова ТВ - гледайте във вторник, 3 юли, в "Здравей, България".

 

Репортер: Деница Суруджийска

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.