От Столична община дават няколко опции, които биха ни помогнали...

 

За много хора лятото е сезонът на ремонтите. Дали обновяването на дома ще е само козметично или с по-голям размах, всеки ремонт оставя след себе си строителни отпадъци.

 

Григор се занимава със строителство повече от десет години. Признава, че след ремонт изхвърля отпадъците до кофите за смет.

 

Според наредбите на Столична община строителните отпадъци може да се оставят до кофите за смет само ако се побират в два или три чувала. Те трябва да бъдат добре завързани. Този тип отпадъци се прибира веднъж седмично. Във всеки район се минава в различен ден.

 

В случай, че ремонтът е по-сериозен и боклуците са повече от няколко чувала, нямаме право да ги оставим на улицата. Първата опция е да ги натоварим в колата и да ги закараме до депото в квартал „Враждебна". Вторият вариант е да се обърнем към фирма за сметосъбиране. Те предлагат наем на различни по големина контейнери.

 

Цената на услугата зависи от големината на наетия контейнер. Масово се наемат четири кубиковите. Те струват около 60 лева.

 

Третият вариант е да изхвърлите отпадъците на улицата ,въпреки забраните. Тогава глобата ще ви струват от 150 до 5000 лева

 

Репортер: Нина Димитрова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.