В такава ситуация изпаднала 83-годишна жена, нуждаеща се от специализирана медицинска помощ

Полицията да измъкне пациент от болница - oказва се, че ситуацията е възможна. В нея изпаднала вчера на 83-годишна жена, която искала да напусне болницата за рехабилитация в Банкя. Тя се нуждаела спешно от специализирана медицинска помощ.

След инфаркт бабата на Лазарина Вълчева се възтановява в Специализираната болница за рехаблитация "Здраве" в Bанкя. Приета е по клинична пътека. На 19-ти август 83-годишната жена вдига 39 градуса температура. Близките й искат да я откарат в друга болница, за да получи спешна помощ. Персоналът не ги пуска да тръгнат, тъй като не са си платили. А плащане се налага, тъй като здравната пътека е прекъсната. Сумата, която поискали от болницата, е 160 лева.

„Баба ми е зле. Зз не мога да не я прекъсна тази пътека. В крайна сметка дойде съпругът ми с полицията. Дойдоха, разпитаха, казаха, че нямаме никакъв проблем”, обясни Лазарина Вълчева.

Лазариана се върна на 20-ти август в болницата, за да запознае ръководството с казуса.

Лазарина открива баба си в болничната стая предишния ден в 5 часа следобед. За последно я посетил лекар в 11 предиобед.

„При нас пациентите имат задължението да уведомяват дежурния екип. Във фоайето на всеки етаж, има телефон, който е на стената”, обясни д-р Маргарита Кулева.

Това означава, че възрастаната жена е трябвало да се обади по телефона на дежурната сестра или на дежурния лекар. Внучката на пациентката обаче разказва, че състоянието на жената се влошило и тя не успяла да го направи.

Според правилата на болницата всеки пациент трябва да плати престоя си в болница, ако прекъсне лечението си по своя воля, обясни д-р Кулева, но допълни, че случаят не е трябвало да бъде разгледан по този начин.

„Този случай не е трябвало да бъде разгледан така. Пациентката е имала медицински предописания за медицинска намеса”, допълни д-р Кулева и предположи, че става въпрос за самоинициатива на колегите й.

Възрастната жена е настанена в интензивното отделение на ИСУЛ. Лекарите там се опитват да раберат какви са причините за високата температура. Случаят се проверява и от здравното министерство.

Репортер: Мария Цънцарова