По програмата за развитие на селските райони могат да кандидатстват както общини, така и физически лица

Общини и собственици на частни гори могат да получат пари по програмата за развитие на селските райони, с които да възстановят унищожени при пожарите площи. През септември започва приемането на проекти, а всички разходи по възстановяването на горите се покриват от програмата.

 

Само през последния месец в Хасковско огънят погълна близо 10 хил. декара площи, голяма част от които гори. На частните собственици и най-вече общините мярката за възстановяването им с пари от Европа може да осигури всички нужни средства.

 

От Областна служба за съвети в земеделието в Хасково обясниха, че никакъв разход няма да коства на физическо лице или община, която кандидатства по тази мярка, освен чисто техническите дейности, свързани с набавата документи.

 

При повечето мерки от програмата за развитие на селските райони големите общини не могат да получат пълно финансиране. Мярката няма разграничаване в зависимост от това дали кандидатът е от общини, намиращи се в селските райони, или извън селските райони. На общо основание всеки един бенефициент независимо от коя община произхожда или самата община, която кандидатства, се подпомага на 100%.

 

В Община Хасково вече се готвят да кандидатстват за европейски пари, с които да се възстановят унищожените гори. За щастие щетите не са много.

 

Репортер: Димитър Иванов