На днешния ден преди 25 години мъжът успял да предотврати тежка влакова катастрофа

На този ден, точно преди 25 години, един железничар предотвратява тежка влакова катастрофа на гара Елин Пелин. Диспечерска грешка насочва два влака един срещу друг,  но само миг преди сблъсъка Раденко Митев успява да  прекъсне електрозахранването и така десетки животи са спасени. Днес той беше награден с пенсия за особени заслуги, с решение на Министерския съвет.

 

Откриваме Раденко във Вакарел, в тих и скромен дом, на улица, която носи  името „Железничарска”. При него сме  точно в момента, когато  получава  поредния поздрав– звънят му през целия ден, приема и най-близките си приятели у дома

 

Мъжът определя за напълно нормална подобна реакция и дори приема с известно притеснение редицата награди, които получава – и златната значка и отличието „Почетен железничар”.

 

До днес Раденко Митев живееше с пенсия от около 400 лева. С новите пари ще има да се погрижи за здравето си, като първо иска да прегледа очите си, защото чете с мъка.

 

В същото време продължава да не се самоопределя като герой, защото в БДЖ  има и много други като него, които също заслужават да бъдат наградени, смята той.

 

Репортер:  Иван Черкезов