Заради голямата конкуренция между заведенията, всичко приготвено е изложено на видно място...
Факт е, че повечето чужди туристи по морето ползват услугата за изхранване, позната като ол инклузив, и рядко сядат на заведения край плажа. Интерес обаче предизвиква поведението на българина спрямо качеството на храната, която консумира.
Вълнува ли се родният почиващ от това откъде купува сандвичи и риба за бирата си, както и къде се приготвя скарата му, провери екипът ни в Бургас.
След като за поредно лято от Агенцията за безопасност на храните проверяват качеството на храната в затворените комплекси на морето тип ол инклузив, крайпътните заведения и крайморските „капани”, решаваме да се уверим, че всичко с храната в заведенията е наред.
Избираме си морски курорт. Вниманието ни привлича разнасящият се на десетки метри аромат на скара. Заведенията са няколко, конкуренцията e голяма и поради тази причина вероятно всичко, което ще ни бъде сервирано, е изложено на видно място. Разделителна витрина липсва.
Клиенти обаче не липсват, нищо че приготвените пържолки и кебапчета са направо на улицата, само на метри от разхождащите се туристи.
Някои от туристите признават, че се притесняват да ядат такава храна, но рискът си заслужава, особено когато са гладни.
От заведението, чиято скара и готова храна е разположена на пешеходната зона, смятат, че няма нищо нередно в това. Допълниха, че от Агенцията за безопасност на храните не са открили нередности.
Част от разхождащите се туристи обаче обясняват, че въпреки уверенията, че храната е прясно приготвена, не биха рискували.
Освен скара на улицата в морските курорти можем да си купим всичко, което ни се дояде - от палачинки и дюнери, до печено пиле, което се вади от витрината и опакова отново на пешеходната алея.
Подробности гледайте във видеото.
Репортер: Цеца Алексова