Алексей и Роман от Смолян живеят като затворници, без документи за самоличност

В серия от репортажи сме ви разказвали за двама братя от смолянската махала „Люлка”. В продължение на години Алексей и Роман живеят там като затворници, защото нямат документи за самоличност.

Те са деца от смесен брак между българин и рускиня. В регистрите са записани като руски граждани преди повече от 12 години, обаче майка им ги изоставила и до днес никой не знае местоположението й.

Заради това от руското посолство отказват да ги признаят за свои поданици, както и да се откажат от тях. Българските институции също отказват да им дадат лични карти, защото братята не съществуват в компютрите.

Наш екип откри Роман и Алексей отново в същата махала. Казват, че днес е щастлив ден за тях, тъй като съсед им дал да нацепят дървата му. С изкараните пари ще можели да си осигурят топла вечеря. А иначе животът им продължавал, както досега. Нямали лични карти и затова не напускали района, иначе рискували арест. Затова не можели  да си намерят и постоянна работа.

Обясняват, че през юни изтекъл едногодишният срок, през който от правосъдното министерство обещали да разгледат документите им. До днес така и не получили никакъв отговор.

Съседите им разказват, че братята се лишавали почти от всичко. Месеци дори живеели без ток, за да спестят пари да отидат до София за документи. Не искали милостиня от никого.

Местните не могат да си обяснят как е възможно братята официално да не съществуват, след като дишат и живеят и дори завършили български гимназии с отличен успех. Роман и Алексей пък не само, че не се оплакват, но продължават да вярват, че мечтите им някой ден ще се сбъднат.

В опит да помогнем за сбъдването на мечтите им, запознахме със случая вицепремиера Цветан Цветанов.

„За мен е по-важно да се запознаем с целия този случай, който сега в момента ми го представяте, и ще мога да ви отговоря в рамките на месец. Благодаря ви. И мисля, че ще има резултат”, каза той.

Репортер: Анелия Веселинова