Според Осама Башир те могат да бъдат настанени в обезлюдени села в Странджа...

Говорителят на Сирийската свободна армия у нас отправи апел към българското правителство сериозно да помисли за вълната бежанци, насочена към страната ни. Осама Башир апелира кабинетът да създаде единен бежански лагер у нас.

 
Башир оповести, че заради гражданската война в Сирия вече над 3 млн. души са без домове. Той предупреди, че заради идващата зима, липсата на отопление, гориво и електричество в Сирия, бежанска вълна към Балканите ще нарасне. Броят на поискалите убежище в Турция и Гърция расте и властите на двете страни алармират, че вече нямат възможност за повече.
 
Към момента в България са потърсили убежище малка група сирийци, които са в дома за нелегални имигранти в Любимец, в близост до турската граница.
 
Башир отправи апел към министъра на външните работи Николай Младенов за внимание към потърсилите сигурност сирийци, както и молба към министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за настаняване на бежанците на едно място. 
 
Според него в страната ни има множество обезлюдени села в Странджа, където временно могат да бъдат настанени сънародниците му.
 
Според Осама Башир пратеникът на ООН Ладхар Брахими няма да помогне за решаване на конфликта, ако режима на Башар ал Асад остане.
 
Репортер: Елена Танева