Съединените щати дадоха пълната си подкрепа към Анкара

Международната общност осъди остро сирийския обстрел на турска територия. Европейският съюз определи случилото се като посегателство срещу суверенитета на Турция, което не може да бъде търпяно, докато НАТО призова за спокойствие и намиране на мирен изход от кризата. И още реакции след ескалирането на напрежението между двете съседни държави.


„Безопасността на една от 28-те членки на НАТО е застрашена и предстои да обсъдим ситуацията”, обявиха от Алианса. Пактът обаче подчерта, че „не планира да предприема военни контрамерки срещу Сирия”, докато не бъдат изчерпани всички други възможности.

Германският канцлер Ангела Меркел също се изказа в подобна посока: „Трябва да е ясно, че Германия осъжда сирийските действия и стои категорично за своя съюзник Турция. В същото време обаче призоваваме за благоразумие и двете страни”, заяви твърдо Меркел.


Позицията на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън беше изразена от нейния говорител Майкъл Ман: „Подобни посегателства срещу турския суверинитет няма да бъдат толерирани”.


Очаквано Съединените щати застанаха за своя стратегически съюзник и в лицето на държавния секретар Хилари Клинтън дадоха уверения за пълната си подкрепа към Анкара.


За Русия има необходимост от обективно разследване на инцидента на сирийско-турската граница. Според Москва е необходимо да бъдат взети изчерпателни мерки, за да бъде изключено повтарянето на подобни опасни ексцесии.