Президентът ще присъства на тържествената заря в Благоевград

Югозападна България чества 100 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония. Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на тържествата.


Почти всяка община в област Благоевград честванията започнаха рано тази сутрин с възстановка на събитията отпреди 100 години. Първи паметната дата почетоха жителите на Банско.


„5 октомври за нас означава 3 март за България. Именно в Банско на 5 октомври 2012 година се чуват и до днес незабравимите слова на поета Пейо Яворов”, разказа Борис Хаджипопов.


„Когато слизат четите и побеждават турците на нашата черква, на входа има и кръст и полумесец. Тогава на всички, които са били решили да изкъртят полумесеца, защото това е турски знак, Яворов казал: „Оставете, това е история, това е минало”, разказва развълнувана Евгения Тренчева.


От амвона на църквата „Света Троица” Яворов произнася незабравимите и до днес думи: „Долу фесовете, братя, да живее Банско!”, допалва още Тренчева.


От своя страна кметът на община Банско Георги Икономов казва: „Преди 99 години, на същия ден през 1913 година, моя прадядо Икономо Костадинчо Чолай е произнесъл слово в църквата в чест на първата годишнина от освобождението”.


Кулминацията на тържествата ще бъде днес в Благоевград, където ще се проведе юбилеен марш с бойните български знамена по улиците на града.


По-късно ще бъде проведена и тържествена заря проверка, която ще приеме лично президентът Росен Плевнелиев.