От МИЕТ обещаха до дни да започне изплащането на заплатите на работниците

До края на ноември трябва да приключи процедурата по приватизацията на „ВМЗ – Сопот”. Синдикати, работниците и държава се разбраха да съкратят сроковете, за да бъде решена тежката ситуация в завода.


От министерството на икономиката обещаха още другата седмица да започне и  изплащане на част от заплатите.


Работниците дават срок на работодателя до този петък да представи график за издължаването. В противен случай, напрежението във военния завод може да ескалира.  


В последните месеци министерството на икономиката е успяло да осигури  договори за поръчки на военния завод. Въпреки това, дилемата да се платят заплати или да се купят материали оставала.


„Ако се платят заплати и не се купят материали, няма как да бъде произведена продукцията и да се осигурят следващите заплати. Ако се купят материали, тогава работещите казват - ние не сме си получили заплатите, а в същото време се купуват материали”, заяви министърът на икономиката Делян Добрев.


Следващата седмица ще започне изплащане на част от задълженията към работещите, гарантира министър Добрев.


От Агенцията по приватизация обявиха, че до момента кандидат-купувачите за завода са трима. До края на месец ноември те трябва да подадат обвързващи оферти.


Това означава, че приватизацията на завода ще приключи само и единствено когато бъдещият инвеститор или купувач погаси всички публични задължения, както и задълженията към служителите, ако има такива.


В момента 47 милиона лева са публичните, а общите дългове на завода са за над 150 милиона лева.


Работниците искат гаранция за възнагражденията си и затова продължават протестите си в обедната почивка до края на седмицата.
Дължимата сума за заплати сега възлизат на 1 380 000 лева. Това са част от възнагражденията за август и авансите за септември и октомври.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: София Стойчева