Здравната каса ще поеме разходите ни за лечение, но в рамките на клиничната пътека

С нови възможности за лечение ще разполагат българите от догодина. Здравната каса ще плаща дори да изберем да се лекуваме в друга държава от Европейския съюз. Това предвижда европейска директива, която ще влезе в сила до следващия октомври.

Така на практика, ако страдаме от някакво заболяване, можем да отидем в клиника например в Италия или Германия, и да получим необходимата лекарска помощ. Здравната каса ще поеме разходите ни за лечение, но в рамките на клиничната пътека. Ако услугите в чужбина са по-скъпи, ще трябва да доплатим разликата.

Сега в чужбина можем да получим безплатно и неограничено само спешни грижи – ако представим европейска здравна карта. Другият вариант да се лекуваме в чужди клиники е, ако у нас липсват условия или специалисти. В този случай специална комисия решава дали да ни отпусне средства или не.

От догодина обаче, редът ще се промени. Дори за терапии и операции, които се правят и у нас – ще можем да изберем чужди клиники. Условието е те да работят с обществени здравни каси.

„Ще трябва да сте изряден платец, тоест да можете да удостоверите, че сте здравноосигурен, за да можете да ползвате тези услуги. Освен това, трябва да е налице медицинска целесъобразност, тоест да има документ, който да показва, че това изследване или лечение е наложително”, обясни д-р Ивелина Георгиева - директор на "Медицински дейности" към здравното министерство.

За някои високотехнологични дейности – ПЕТ скенер например, ще се изисква и предварително разрешение на местно ниво от районната здравна каса.

Здравната каса обаче ще плаща по цените за българските лечебни заведения.

„Съгласно директивата на ЕС, както и тук – пациентът ще се лекува безплатно, а след това касата ще плаща на лечебните заведения. Разликата е тази, че пациентът ще трябва да доплаща, ако услугите са по-скъпи”, поясни д-р Ивелина Георгиева.

Според здравните експерти новата схема няма да ощети бюджета за здраве, защото парите ще следват пациентите – както и в българските лечебни заведения.

Междувременно, ако болни от други страни решат да се лекуват у нас – те ще плащат по българските цени на здравните услуги, които се смятат за едни от най-ниските в Европа.

Репортер: Деница Суруджийска