У нас демонстрации се подготвят в над 15 града

Близо 1000 души подкрепиха в София световния протест срещу неправдите. В социалните мрежи заявка за участие дадоха десетки хиляди хора. Глобалното недоволство преминава под знака на хакерската групировка „Анонимните”.

По-рано през деня хакерите атакуваха сайтовете на австралийското правителство и американския телевизионен гигант NBC.

У нас демонстрации се подготвяха в над 15 града. Организацията ставаше най-вече в социалните мрежи.

Хората по улиците на София и Варна поискаха нов модел на управление с повече граждански контрол. При изключително силно полицейско присъствие в София шествието тръгна от НДК в опит на стигне до стълбите пред Парламента.

„Ние сме народа на България, няма да взимате решения без нас” - това са възгласите, с които протестиращите успяха да пробият пред Народното събрание. За разлика от много места по света, повечето от протестиращите в София  не носеха маски. Хората са излезли с лицата си, за да кажат това, което искат.

Под знака на анонимността падат правителствени сайтове. Милиони се включиха в кампанията „Окупирай”. Още толкова скочиха срещу опитите да се спре интернет пиратството и да се ограничат свободите в мрежата. У нас младите хора искат алтернатива и са убедени, че промяната трябва да започне от младите.

Във Варна към световния протест се присъединиха далеч по-малко хора.

Кои всъщност са „Анонимните”? Името на хакерската група, която сваля сайтове на държавни институции, е само знаме на всички хора, които търсят свободата. Така, както те я разбират. Свобода в интернет, свобода на улицата без постоянно видеонаблюдение, свобода на словото.

Историята зад добилата известност маска с усмихнатото лице ни връща към далечната 1605 година, когато на 5 ноември е осуетен опит за покушение в Камарата на лордове във Великобритания. Крал Джеймс Първи утвърждава датата като празник, но днес 5 ноември е и повод за бунт срещу държавата.  

Под знака на анонимността светът вече свикна от време на време да пада по някой правителствен сайт. Подобни атаки не липсват и у нас. В борба срещу световната конспирация милиони се включиха в кампанията „Окупирай”. Още толкова скочиха срещу десетките опити на света да спре интернет пиратството и да ограничи свободите в мрежата. „Анонимните” атакуваха и педофилията в Интернет.

„Анонимните” нямат лидер, нямат официална организация. В България усмихнати маски имат повод да сложат недоволните от управлението, от кризата, от прехода. Доброволците от Витоша, протестиращите от „Орлов мост”, хората против цветния политически кръговрат.

Гледайте видеото за повече подробности.

Репортер: Николай Василковски