В Бургас младежи масово си купуват от т.нар. „билков тамян” само за 10 лева

В магазин за консумативи за пушене в центъра на Бургас свободно се продават упойващи вещества, под формата на аромати. Затова сигнализира зрител на Нова телевизия.


Само за сумата от 10 лева млади хора си купуват т. нар. „билков тамян”, който при пушене има в пъти по-силно въздействие от марихуаната. Наш екип се опита да разбере какво точно се продава и забранено ли е от закона.


Младежът, който сигнализира за продажбата на упойващите вещества, е на 27 години, работещ, няма зависимости. По разбираеми причини не пожела да покаже лицето си.


„Продава синтетичен или дизайнерски наркотик, не разбирам чак толкова, но достатъчно опасен наркотик, който се продава свободно, без оглед на години. Вътре в магазина се продават всякакви атрибути, спомагащи смъркането на прахчета, на две линии едновременно в една ноздра и всякакви специализирани наркоманията атрибути”, разказа младежът.

 

Нашият източник влезе в магазина и след две минути излезе с пакетче, за което платил 10 лева. Минута след него от магазина излезе друг младеж със същото пакетче, който обясни, че си купил чай.

 

Репорът на Нова Цеца Алексова също влезе в магазина, за да си купи пакетче билков тамян.

 

Пакетчето, на което е написано, че съдържа органични екстракти и съединения, градинска ружа и минерали предадохме за изследване в наркотичната лаборатория на МВР-Бургас.


Ако се окаже, че дизайнерската дрога не фигурира в забранителния списък, единственото, което полицията може да направи, е с уведомително писмо да настоява пред здравното министерство химичната субстанция да бъде включена в този списък.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Цеца Алексова